Veelgestelde vragen over Osteopathie

Op deze pagina vindt u verwijzingen naar veelgestelde vragen over osteopathie. Staat uw vraag er niet bij, neem dan contact op met Sofie Roelandt.

 
  • Het corona virus (covid-19) en de maatregelen

    UPDATE; DE OVERHEID HEEFT MIJ VERPLICHT OM MIJN PRAKTIJK TOT IN IEDER GEVAL TOT 20 JANUARI TE SLUITEN. OOK VOOR PATIËNTEN UIT DE ELEMENTAIRE BEROEPSGROEPEN MAG IK GEEN UITZONDERINGEN MAKEN. Iedere patiënt dient mij bij het maken van een afspraak op de hoogte te stellen van mogelijke symptomen. Denk aan hoesten, niesen, loopneus, verhoging / koorts, branderige ogen, diaree, je niet fit voelen. Natuurlijk mag je deze symptomen ook niet op de dag van onze afspraak vertonen. Bel in dat geval eerst naar de praktijk ! Daarnaast mag je de laatste twee weken niet in contact geweest te zijn met iemand die besmet is met het covid-19 virus of die daarvan verdacht wordt te zijn.
    - ben je veel te vroeg ? wacht dan in de auto voordat je aanbelt !
    - kom indien mogelijk alleen; bij een kind mag maximaal één ouder of verzorger meekomen.
    - bij binnenkomst in de wachtkamer loop je direct door naar het toilet waar je je handen met zeep wast
    - daarna neem je plaats in de wachtkamer
    - Ik roep je binnen via de deur naast mijn toilet (dus niet meer via de hoofdingang van de behandelkamer)
    - je verlaat de behandelruimte via de gewone ingang. Een vervolgafspraak maak je thuis, online, in de periode die ik je heb aangegeven.
    Ik reinig (denk aan het ontsmetten van deurklinken etc.) en lucht mijn praktijk zo vaak mogelijk tussendoor.

  • Draag jij als osteopaat een mondkapje en moet ik een mondkapjes dragen?

    Mijn beroepsvereniging heeft mij in samenspraak met het RIVM hiertoe niet verplicht. Toch kan het in incidentele gevallen zo zijn dat ik toch gebruik maak van een mondkapje. Bijvoorbeeld als ik iemand met een kwetsbaarder gezondheid behandel. Natuurlijk mag je zelf een mondkapje dragen. Ik voorzie mijn patiënten niet van mondkapjes. Deze dient je dus zelf mee te brengen.

  • Moet ik iets meenemen?

    Gezien de recente ontwikkelingen m.b.t. het corona virus (covid-19) is het fijn als je een grote badhanddoek meeneemt die we vervolgens mop mijn behandelbank neerleggen.

  • Wat is het verschil tussen osteopathie en manuele therapie en fysiotherapie?

    Osteopathie behandelt alle structuren in het lichaam en manuele therapie beperkt zich tot de botten en de spieren (het bewegingsapparaat). Het doel van osteopathie is herstel van gezondheid door de relaties binnen het bewegingsapparaat, het orgaanstelsel en het zenuwstelsel te behandelen. Manuele therapie is een onderdeel van osteopathie. Fysiotherapie behandelt symptomatisch. Osteopathie zoekt de oorzaak en benadert de patiënt holistisch. Een osteopaat werkt alleen met zijn handen terwijl een fysiotherapeut ook toestellen gebruikt.

  • Is osteopathie te combineren met andere therapieën?

    Osteopathie is zeker goed te combineren met andere therapieën. Toch vraag ik je vaak in de beginfase om het bij één soort therapie te houden. Dit zodat ik kan zien en voelen hoe je lichaam reageert op mijn behandeling.

  • Is osteopathie een erkende vorm van therapie in de gezondheidszorg?

    Osteopathie valt onder de alternatieve geneeswijzen. Een erkende osteopaat heeft achter zijn naam de toevoeging D.O. M.R.O. en is lid van het N.R.O. De vergoeding die de zorgverzekeraar biedt, geldt enkel voor geregistreerde osteopaten die tevens geregistreerd zijn door het Nederlandse Register voor Osteopaten (NRO).

  • Moet een kind stil liggen tijdens een osteopathische behandeling?

    Nee, dat hoeft niet. Kinderen zijn nieuwsgierige wezentjes, zeker als het om nieuwe dingen gaat. Het is belangrijk voor de ouders om op tijd met hun kind te komen waardoor het kind zich in de wachtkamer al wat kan aanpassen aan de omgeving. Ouders kunnen bij een ouder kind op voorhand vertellen dat ze aangeraakt zullen worden aan de buik, rug, borst, voeten en hoofd. Het is aan een kind onder de 5 jaar teveel gevraagd om stil te liggen tijdens de behandeling. Osteopaten zijn daarom creatief in de behandeling van een kind. Oudere kinderen kunnen tijdens de behandeling soms afgeleid worden door een nieuw speeltje, bij jongere kinderen helpt vaak een vertrouwde knuffel of speeltje van thuis of het vertellen van een verhaaltje. Baby's worden ook behandeld tijdens het voeden (borst of fles).

  • Moet ik me uitkleden voor de behandeling?

    Je wordt behandeld in je ondergoed. Het is fijn als je degelijk ondergoed draagt tijdens het onderzoek en behandeling. Als er bezwaar is om in je ondergoed behandeld te worden draag dan makkelijk zittende/niet knellende kleding waarin je dan behandeld kan worden.

  • Hoe betaal ik voor het consult ?

    Direct na de behandeling dient de nota per pin te worden voldaan. De nota voldoet aan de eisen om in aanmerking te komen voor een gedeeltelijke vergoeding door de zorgverzekeraar. Dit gebeurd vanuit een aanvullende verzekering.

  • Heb ik een doorverwijzing van mijn huisarts nodig?

    Een voorschrift van de huisarts is niet verplicht. Ook niet om voor een gedeeltelijke vergoeding van de zorgverzekeraar in aanmerking te komen.