Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over Osteopathie

Op deze pagina vindt u verwijzingen naar veelgestelde vragen over osteopathie. Staat uw vraag er niet bij, neem dan contact op met Sofie Roelandt

Wat is het verschil tussen osteopathie en manuele therapie en fysiotherapie?

Osteopathie behandelt alle structuren in het lichaam en manuele therapie beperkt zich tot de botten en de spieren (het bewegingsapparaat). Het doel van osteopathie is herstel van gezondheid door de relaties binnen  het bewegingsapparaat, het orgaanstelsel en het zenuwstelsel te behandelen. Manuele therapie is een onderdeel van osteopathie.

Fysiotherapie behandelt symptomatisch. Osteopathie zoekt de oorzaak en benadert de patiënt holistisch; een voorschrift van een arts is niet verplicht. Een osteopaat werkt enkel met zijn handen terwijl een fysiotherapeut ook toestellen gebruikt.

Is osteopathie te combineren met andere therapieënën?

Osteopathie is zeker en vast te combineren met andere therapieën. Toch wordt vaak in de beginfase gevraagd om het bij één therapie te houden zodanig de osteopaat kan zien hoe het lichaam reageert.

Is osteopathie een erkende vorm van therapie in de gezondheidszorg?

Een erkende osteopaat heeft achter zijn naam de toevoeging D.O. M.R.O. en is lid van het N.R.O. De vergoeding die de zorgverzekeraar biedt, geldt enkel voor geregistreerde osteopaten die tevens geregistreerd zijn door het Nederlandse Register voor Osteopaten (NRO)

Moet je in osteopathie geloven om geholpen te kunnen worden?

Osteopathie is zeker geen “wonder” therapie en je hoeft er bijgevolg niet in te geloven om geholpen te kunnen worden. Soms na de eerste behandeling, maar meestal na enkele behandelingen zal u voelen wat osteopathie met uw lichaam doet!

Is osteopathie een beschermd beroep?

Osteopathie is geen beschermd beroep, iedereen kan zich helaas osteopaat noemen. Alleen osteopaten die de toevoeging D.O. M.R.O voeren hebben een studie met succes afgerond, zijn geregistreerd en verzekerd ! Voor een patiënt is het dus belangrijk om te zoeken naar een osteopaat met de titel D.O. M.R.O.

Kunnen baby's en kinderen ook behandeld worden door een osteopaat?

Baby’s en kinderen kunnen door een osteopaat behandeld worden. Heel veel problemen ontstaan t.g.v. de bevalling door bijvoorbeeld te krachtige weeën, te lang ingedaald zitten, een vacuümbevalling, tangverlossing, keizersnede. Omdat osteopathie voor kinderen een heel zachte therapie is, kan een baby al kort na de geboorte onderzocht en behandeld worden. Hierdoor kunnen problemen voor de verdere ontwikkeling van het kind voorkomen worden.

Wanneer is het best voor een baby om door een osteopaat behandeld te worden?

Het ideale moment voor baby’s om behandeld te worden is kort na de bevalling. Dit is de periode waar het proces van ontplooiing het meest actief is. Het is nooit te vroeg om je baby door een osteopaat te laten behandelen. De gevolgen van stress en van moeilijk te verwerken krachtinwerkingen die de baby ervaart, kunnen best zo snel mogelijk behandeld worden!

Moet een kind stil liggen tijdens een osteopathische behandeling?

Nee, dat hoeft niet. Kinderen zijn nieuwsgierige wezentjes, zeker als het om nieuwe dingen gaat. Het is belangrijk voor de ouders om op tijd met hun kind te komen waardoor het kind zich in de wachtkamer al wat kan aanpassen aan de omgeving. Ouders kunnen bij een ouder kind op voorhand vertellen dat ze aangeraakt zullen worden aan de buik, rug, borst, voeten en hoofd. Het is aan een kind onder de 5 jaar teveel gevraagd om stil te liggen tijdens de behandeling. Osteopaten zijn daarom creatief in de behandeling van een kind. Oudere kinderen kunnen tijdens de behandeling soms afgeleid worden door een nieuw speeltje, bij jongere kinderen helpt vaak een vertrouwde knuffel of speeltje van thuis of het vertellen van een verhaaltje. Baby’s worden ook behandeld tijdens het voeden (borst of fles).

Wat kost een osteopathisch consult?

Een behandeling osteopathie in Nederland kost gemiddeld 100 euro (inclusief 21% BTW). Dit is een gemiddelde, het is raadzaam u tevoren te informeren omtrent de consulttarieven!

Zit osteopathie in het verzekeringspakket?

Osteopathie wordt door de meeste verzekeringen (gedeeltelijk) vergoed. Het is raadzaam om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om te vragen in welke mate osteopathie bij u vergoed wordt.

Moet ik eerst een doorverwijzing van de huisarts hebben?

Natuurlijk is het verstandig om bij klachten eerst naar de huisarts te gaan. Voor de vergoeding van de ziektekostenverzekeraar is het niet noodzakelijk om een verwijskaart van de huisarts te hebben. Samenwerking tussen de verschillende disciplines komt u als patiënt ten goede !

Waar kan ik informatie vinden over de beroepsvereniging en het register van de Nederlandse osteopaten?

Kleding en hygiëne voorschrift

Patiënten wordt verzocht tijdens de behandeling geen vettige/plakkende haarverzorgingsproducten te gebruiken.

Patiënten wordt verzocht om degelijk ondergoed te dragen tijdens onderzoek en behandeling. Als er bezwaar is om in ondergoed behandeld te worden geeft u dit vooraf aan de behandeling aan. Het advies is om dan om vooraf makkelijk zittende/niet knellende kleding aan te doen waarin u behandeld kan worden.

Het staat de patiënt vrij om een eigen handdoek mee te nemen.

Contact

Voor vragen en/of opmerkingen kunt u contact opnemen met osteopathiepraktijk Sofie Roelandt.

Naar contactgegevens

babieskinderenBaby’s & kinderen

Lees meer

volwassenenVolwassenen

Lees meer

zwangerenZwangeren

Lees meer

sportersRugpijnpatiënten

Lees meer