Werkwijze

Het eerste consult

Je eerste consult start met het doornemen van het – van te voren online ingevulde - intakeformulier. Dit formulier gebruiken we als leidraad om je klacht te bespreken.

Onderzoek

Na ons gesprek start ik met een lichamelijk onderzoek. Ik bekijk en test je hele lichaam. Ik onderzoek dus niet alleen de plek waar de klacht zich uit. Een uitgangspunt van osteopathie is namelijk dat het lichaam alleen als eenheid kan functioneren. Voorafgaand aan dit onderzoek heb je je uitgekleed tot je ondergoed.

 
praktijk-osteopathie-sofie-roelandt-behandeling-vastzittende-rib-allergie-vrouw.jpg

Behandeling volwassenen

Bij osteopathische behandelingen komt kennis van embryologie, anatomie, fysiologie, pathologie en het palpatoir vermogen om de hoek kijken. Ik probeer de beweeglijkheid te herstellen door de doorbloeding te dynamiseren en het zelfgenezend vermogen van het lichaam te activeren. Daar waar de bewegings- of mobiliteitsverhoudingen van de structuren hersteld worden, is circulatie weer mogelijk. Op die manier draag ik bij aan de vitaliteit van het lichaam. Het belangrijkste principe is: “find it, fix it and leave it alone” (dr. Andrew Taylor Still, grondlegger van osteopathie). Ik plan voor een eerste afspraak een uur en voor een vervolgconsult 30 minuten.

osteopaat-sofie-roelandt-waalwijk-behandeling-blessure-vallen-sporten.jpg

Behandeling baby’s en kinderen

De osteopathische benadering van een zuigeling, kind of adolescent verloopt anders dan bij een volwassene. Een bezoek aan “osteopaat Sofie” is een nieuwe ervaring voor een kindje, maar ook voor jou als ouder. Het lukt me vrijwel altijd om de behandeling voor jullie beide prettig te laten verlopen. Een kind is nieuwsgierig. Daarom is het goed om je kind voor te bereiden op het osteopathisch onderzoek en de behandeling. Als ouder kun je bijdragen aan een rustiger verloop van de behandeling door je kind op voorhand te vertellen dat ik de voetjes, benen, billen, buik, armen en handen, nek en hoofdje zal aanraken. Tijdens de behandeling mag het kindje een luier of onderbroek aanhouden. Bij zuigelingen kan de behandeling plaatsvinden op het moment van borst- of flesvoeding. Een flessenwarmer is aanwezig in mijn praktijk.

praktijk-osteopathie-sofie-roelandt-consult-kinderen-slaaproblemen-buikpijn-groeipijn.jpg

Behandelfrequentie

Afhankelijk van de klacht en mijn daarop afgestemde behandeling, zal ik jou, je baby of kind met tussenpauzes van 2 tot 8 weken behandelen. Na mijn behandeling heeft je lichaam tijd tot herstel nodig. Ik stimuleer actieve zelfzorg en indien nodig geef ik oefeningen, voedingsadvies, houdingscorrecties en / of leefadvies mee. Ook kan het zijn dat ik je adviseer om met je huisarts in gesprek te gaan of om een andere therapeut te raadplegen.